T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / AVCILAR - Asım ve Nurhan Kocabıyık Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu

ASIM KOCABIYIK

ASIM KOCABIYIK

(1924 - 2012)

 

1924 yılında Afyon'un Tazlar Köyünde doğdu. Asım Kocabıyık, İlkokulu Afyon`da bitirdikten sonra ortaokul ve liseyi İstanbul`da okudu. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezuniyetini müteakip İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi'ne girdi, 1947 yılında mezun oldu.

          1944 yılında henüz öğrenci iken İstikbal Ticaret T.A.Ş.` nde kurucu ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak iş hayatına başladı. Bu şirketin konusu demir-çelik ithalatı ve tarım ürünleri ihracatı idi. Bugünkü Borusan Grubu`nun çekirdeğini teşkil eden İstikbal Şirketi`nde, 8 yılı Yönetim Kurulu Üyesi, 49 yılı Yönetim Kurulu Başkanı olmak üzere 57 yıl görev aldı.

          Borusan Grubu 1958`de sanayi sektörüne geçti. 1972`de tüm şirketleri aynı çatı altında toplamak üzere Borusan Holding A.Ş. kuruldu. Asım Kocabıyık Borusan Holding`in Kurucu Başkanı`dır. 2001 yılının Haziran ayında Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı`nı oğlu Ahmet Kocabıyık`a devretmiştir. Borusan Grubu bünyesinde, çelik boru, çelik saç, kaplamalı saç, motor supapları gibi sanayi faaliyetler ile BMW, Land Rover, Caterpillar ürünlerinin münhasır bayiliklerini yapan ticari kuruluşlar yer almaktadır.

          Borusan Kocabıyık Vakfı`nın kurucusu ve başkanı olan Asım Kocabıyık, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, TEMA Vakfı, Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türk Musikisi Vakfı ve Afyon Eğitim Vakfı`nın da kurucuları arasında yer almaktadır. 24 sene Meclis ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak İstanbul Sanayi Odası`nda, 15 sene TÜSİAD yönetiminde görev almış, 3,5 sene de İKV - İktisadi Kalkınma Vakfı`nda Başkanlık yapmıştır

          Asım Kocabıyık, Afyon`da bir anaokulu, Borusan Grubu Şirketleri vasıtasıyla Kocaeli ve Gemlik`te toplam 9 adet İlköğretim Okulu yaptırmıştır. 1992`de kurduğu Vakıf kanalı ile Avcılar`da bir İlköğretim Okulu, Beylikdüzü`nde bir Anadolu Meslek Lisesi ve Avcılar`da bir Öğretmenevi yaptırarak Milli Eğitim`e bağışlamıştır. Kocaeli Üniversitesi Hereke Borusan Kampusu`nda bir Meslek Yüksek Okulu ile iki yurt binası inşa ettirmiş, İ.Ü. İktisat Fakültesi Kütüphanesi`ni tamamen yenileyerek Üniversitenin hizmetine sunmuştur. Uludağ Üniversitesi Gemlik Kampusu`nda yaptırdığı Meslek Yüksek Okulu 2006 yılında, Hukuk Fakültesi ise 2008 yılında eğitime başlamıştır.

          Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve İtalyan Hükümeti`nin tevcih ettiği Şövalye nişanına sahiptir. 8 Mayıs 2006 tarihinde mezun olduğu İstanbul Üniversitesi, 22 Eylül 2006 tarihinde Kocaeli Üniversitesi, 14 Haziran 2007 tarihinde Uludağ Üniversitesi ve 12 Ekim 2010 tarihinde de Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından kendisine "Fahri Doktorluk" unvanı verilmiştir.

            Evli; üç çocuk ve altı torun sahibi olan Asım KOCABIYIK 2012 yılında vefat etmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.05.2013 - Güncelleme: 18.01.2023 15:03 - Görüntülenme: 5102
  Beğen | 0  kişi beğendi